Kjøkkenets fem arbeidssoner
Det har skjedd mye siden Kvik oppfant konseptet
SamtaleKjøkken® i 1999. Måten vi bruker kjøkkenet vårt på har endret seg, og vi har fått flere og mer varierende behov som det moderne kjøkkenet skal dekke. Både når vi er få og når vi er mange. Til hverdag og ved spesielle anledninger.
Et kult kjøkken skal ikke bare ha en stilig design. Det skal være rengjøringsvennlig, holdbart og, ikke minst, funksjonelt. Men hva vil det egentlig si – og hvordan sikrer du stor funksjonalitet når du innreder det nye kjøkkenet? Vi gir deg her noen ideer og inspirasjon til den optimale innredningen som kan få stor betydning for deg i hverdagen på kjøkkenet.
Du har kanskje hørt om kjøkkenets "arbeidstrekant" – komfyr, kjøleskap, benk. Før i tiden fungerte det som et godt utgangspunkt for innredning av de fleste kjøkken. I dag er ovn og kokeplate ofte adskilt, og vi har fått langt flere apparater og kjøkkenmaskiner. Mange ønsker en spiseplass i eller i forlengelse av kjøkkenet. Vi vil også gjerne kunne være orientert ut mot rommet, for eksempel med en kjøkkenøy eller et U-formet kjøkken med benkeplaten ut i rommet. I mange hjem smelter kjøkkenet og stuen helt sammen og blir rommet der vi tilbringer størsteparten av tiden vår hjemme.
Fem arbeidssoner
En snakker i dag om fem tett knyttede arbeidssoner, som blir definert av plasseringen av kjøkkenets forskjellige elementer. Hvordan sonene er plassert i forhold til hverandre, har stor betydning for hvor effektivt du og familien din kan bevege dere og arbeide på kjøkkenet.
- Rengjøringssonen
- Tilberedningssonen
- Kokesonen
- Food-zonen
- Non food-sonen