Tre tips for å resirkulere kjøkkenet på en bærekraftig måte

Hvitt rustikt kjøkken med innbygd stekeovn og hvite fronter
Når det virkelig er på tide med et nytt kjøkken, er det viktig å kvitte seg med det gamle på en mest mulig bærekraftig måte. Her er tre måter du kan bli kvitt det gamle kjøkkenet på en ansvarlig måte på.

Resirkulering av det gamle kjøkkenet er en fin måte å fullføre livssyklusen på. Hvis du gjør det riktig, kan du til og med ende opp med noe av det i det nye kjøkkenet ditt, siden vi brukte resirkulerte materialer i alle kjøkkenene våre. 

1. Selg eller doner det gamle kjøkkenet

Dra nytte av steder du får solgt brukte ting. Ta noen gode bilder av det gamle kjøkkenet, og legg det ut for salg eller donasjon. Det kan selges i sin helhet eller i mindre deler, som skap og benkeplater og hvitevarer. Å gi kjøkkenet ditt et nytt liv i noen andres hjem er definitivt mer bærekraftig enn å kaste det.

Hvis ikke hele kjøkkenet kan gjenbrukes av noen – kanskje deler av det kan? Fungerende hvitevarer som ikke er eldre enn 10 år, kan doneres. Skap, håndtak, vasker, blandebatterier og benkeplater kan ha mye god bruk igjen i seg. Del det opp i deler som flere mennesker kan dra nytte av.

2. Gjenbruk det gamle kjøkkenet

Finn en annen bruk for de gamle kjøkkenskapene på et vaskerom, verksted eller en garasje, der du har behov for oppbevaring. Alt du trenger å gjøre, er å forsiktig ta ned det gamle kjøkkenet og flytte det til et nytt rom der det kan fortsette å være til nytte. Vi har laget en Pinterest-tavle fylt med idéer til gjenbruk av det gamle kjøkkenet.

Ta en titt på Pinterest-tavlen.

3. Ta kjøkkenet ditt fra hverandre og resirkuler det

Et gjennomsnittlig kjøkken består av 150 forskjellige deler, men de faller bredt inn under bare noen få kategorier. Å vite hva de er og hvordan du tar det gamle kjøkkenet fra hverandre, gjør det lettere å resirkulere. Det er ulike regler for resirkulering i alle lokalområder, så sørg for å sjekke de lokale reglene som gjelder for deg.

Generelt kan et kjøkken deles opp i følgende:

Metall

Hengsler, håndtak og lignende bør fjernes fra kjøkkenet og resirkuleres med metall.

Sponplate

Skap og fronter som er laget med sponplater, kan resirkuleres og i mange tilfeller bli til nye kjøkken.

Tre

Benkeplater i tre kan resirkuleres til en rekke produkter – byggematerialer, hagemulch, masse til papirproduksjon og drivstoffkilder.

Stein eller granitt

Benkeplater som er laget av stein eller granitt, kan resirkuleres til andre gjenstander for hjemmet, eller knuses og få et nytt liv som dekorativ grus.

Plast

Husk å skille plastbeslag eller -deler og resirkulere dem separat i henhold til reglene i ditt land.

VEDA light oak

94 111,-

Vil du lære mer?

— Snakk med ekspertene våre

– og finn den mest bærekraftige løsningen for prosjektet ditt.

— Les mer om hvordan vi ble CO2-positive

– les alt om hva vi har gjort og hva vi skal gjøre.